foto1
Jesteśmy po to by Wam pomagać
foto1
Zawsze możecie na nas liczyć
Zapraszamy do naszej siedziby
wrasolidarnosc@o2.pl
tel: 77 456 13 17

ZAPRASZAMY

dolacz

Certyfikat Pracodawca Przyjazny Pracownikom

salabhp

Prasa związkowa

Logowanie Admina

Rejestracja wyłączona
Avatar
Panel tylko dla admina

Ten panel jest dla mnie. opuść więc go proszę

Reset My password - Remind Me My username

Username
Password
Remember me

Liczba wizyt

Today 34

Yesterday 61

Week 132

Month 1123

Wizyty 151462

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

"S" postuluje o waloryzację najniższych świadczeń emerytalnych i rentowych
Prezydium KK pozytywnie zaopiniowało kierunek zmian zaproponowanych w projekcie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Jednocześnie jednak "Solidarność" zwraca uwagę, że "zaproponowana kwota jest dużo poniżej oczekiwanego wzrostu".

W odczuciu związkowców projekt wychodzi naprzeciw społecznym oczekiwaniom, podwyższając kwotę najniższej emerytury oraz renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. Jednak zdaniem NSZZ „Solidarność”, zaproponowana kwota jest dużo poniżej oczekiwanego wzrostu. Liderzy Związku przypominają po raz kolejny, że wobec prognozowanej ujemnej inflacji, wskaźnik waloryzacji w 2017 roku powinien być powiększony o 50% realnego wzrostu przeciętnego wynagrodzenia w 2016 roku.

Od roku 2002 wartość realna najniższych świadczeń emerytalno-rentowych stale malała.„Solidarność” od lat postuluje o systemowe rozwiązanie sposobu waloryzacji najniższych świadczeń, tak aby uwzględniane były zwiększone koszty utrzymania emeryckich gospodarstwa domowych o najniższych dochodach.

Prezydium popiera zmianę, umożliwiającą podjęcie negocjacji w ramach Rady Dialogu Społecznego. To rozwiązanie daje możliwość wypracowania wspólnego stanowiska partnerom społecznym. Jednak jest to rozwiązanie niepełne, gdyż nie stanowi gwarancji waloryzacji minimalnych świadczeń, proporcjonalnej do wzrostu kosztów utrzymania najuboższych gospodarstw emeryckich, pozostawiając, w razie nie osiągnięcia porozumienia dowolność ustalania kwot najniższych świadczeń tylko jednej ze stron.

W opinii NSZZ „Solidarność” zaproponowane rozwiązanie powinno zawierać gwarancję dodatkowej indeksacji minimalnych świadczeń emerytalno-rentowych o co najmniej wysokość średniorocznego wskaźnika wzrostu minimum egzystencji dla 1-osobowego gospodarstwa emeryckiego. Byłby to mechanizm analogiczny do istniejącej już zasady ustalania wskaźnika waloryzacji świadczeń emerytalno-rentowych.

Projekt zakłada również podwyższenie świadczeń emerytalno-rentowych z KRUS do minimalnego poziomu najniższych świadczeń z ZUS. Prezydium KK podkresla, że reforma ubezpieczeń rolniczych jest konieczna ze względu na rokroczne ponoszone przez budżet ogromnych  dopłat do KRUS.

hd
Artykuł pochodzi z: http://www.solidarnosc.org.pl/

fundacjasolidarności

sprawdzam

kartagrosik

Batory

Zapraszamy na stronę POZ NSZZ" Solidarność" Batory.

Mapa dojazdu

Zapraszamy do naszej siedziby

Komisja Krajowa

Strona Komisji Krajowej

Rurexpol

Zapraszamy na stronę POZ NSZZ "Solidarność" Rurexpol.