MOZ Solidarność - Historia "starsze wpisy"

foto1
Jesteśmy po to by Wam pomagać
foto1
Zawsze możecie na nas liczyć
Zapraszamy do naszej siedziby
wrasolidarnosc@o2.pl
tel: 77 456 13 17

ZAPRASZAMY

dolacz

Certyfikat Pracodawca Przyjazny Pracownikom

salabhp

Prasa związkowa

Logowanie Admina

Rejestracja wyłączona
Avatar
Panel tylko dla admina

Ten panel jest dla mnie. opuść więc go proszę

Reset My password - Remind Me My username

Username
Password
Remember me

Liczba wizyt

Wizyty 48382

20 kwietnia w Pałacu Prezydenckim 21 pracodawców odbierze z rąk Andrzeja Dudy Prezydenta RP oraz Piotra Dudy, przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" certyfikaty “Pracodawca Przyjazny Pracownikom”.  Uroczystość odbędzie się w Pałacu Prezydenckim o godz.12.00.

Laureaci VIII edycji konkursu Pracodawca Przyjazny Pracownikom:

1.Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. w Lęborku
2.Miejski Zakład Komunikacji Sp. z o.o. w Chojnicach
3.Solvay Engineering Plastics Poland Sp. z o.o. w Gorzowie Wielkopolskim
4.Zespół Szkół Górniczo-Energetycznych w Koninie
5.PKS Złocieniec Sp. z o.o. w Złocieńcu
6.Instytut Odlewnictwa w Krakowie
7.Totalizator Sportowy Sp. z o.o. w Warszawie
8.PGE Energia Odnawialna S.A. Oddział ZEW Solina-Myczkowce w Solinie

Czytaj więcej: Finał VIII edycji "Pracodawca Przyjazny Pracownikom". Lista laureatów

Niezbędne wsparcie dla przemysłufot.commons.wikimedia.org/CC0

Instrumenty wsparcia przemysłu energochłonnego opracowane przez Wojewódzką Radę Dialogu Społecznego w Katowicach zostaną zawarte we wspólnym stanowisku pracodawców i związków zawodowych działających w krajowej Radzie Dialogu Społecznego – ustalono podczas posiedzenia zespołu problemowego ds. polityki gospodarczej i rynku pracy RDS.Opracowane na Śląsku gotowe propozycje rozwiązań legislacyjnych zyskały aprobatę przedstawicieli pracodawców i związków zawodowych na szczeblu krajowym. To zdecydowanie przybliża nas do wdrożenia tych instrumentów niezbędnych dla funkcjonowania polskiego przemysłu energochłonnego – powiedział po posiedzeniu zespołu Dominik Kolorz, szef śląsko-dąbrowskiej Solidarności i przewodniczący WRDS w Katowicach.W lutym WRDS przyjęła stanowiska zawierające propozycje systemowych rozwiązań dla przemysłu energochłonnego ze szczególnym uwzględnieniem hutnictwa. Propozycje te można podzielić na dwie grupy. Pierwsza dotyczy wzmocnienia ochrony unijnego rynku stali przed nieuczciwą konkurencją ze strony państw spoza UE, w szczególności z Białorusi i Chin poprzez m.in. stosowanie ceł antydumpingowych oraz kwot importowych na poziomie UE. Rada postuluje również utrzymanie metody tzw. odwróconego podatku VAT jako skutecznego oręża w walce z oszustwami w branży stalowej.Druga grupa rekomendacji dotyczy systemu rekompensat i ulg w obciążeniach wynikających w unijnej polityki klimatyczno-energetycznej. Koszty związane z zakupem energii elektrycznej w Polsce są znacznie wyższe niż w innych krajach UE. Jak wynika z danych Hutniczej Izby Przemysłowo-Handlowej, cena „czarnej” energii elektrycznej w naszym kraju w 2015 roku wynosiła niespełna 180 zł za MWh. To o 37 proc. więcej niż np. w Niemczech.

Czytaj więcej: Niezbędne wsparcie dla przemysłu

hutnik1

Autor tekstu: Dariusz Brzęczek

Proces przebudowy w sektorze stalowym formalnie zakończył się w 2006 roku pozostawiając zmodernizowane zakłady o zdolności produkcyjnej 12,6 mln ton i produkcję przekraczającą 10 mln ton. Restrukturyzacja uczyniła polskie hutnictwo zdolnym do konkurowania na arenie międzynarodowej pod względem technologicznym, jednak dynamicznie zmieniające się otoczenie gospodarcze i prawne stawia wciąż nowe wyzwania przed producentami stali.

Wysokie koszty produktów energetycznych i surowców do produkcji stali oraz wymogi unijne co do zmniejszania oddziaływania przemysłu na środowisko naturalne wpłynęły na konieczność realizacji dalszych inwestycji poprawiających konkurencyjność hut. W latach 2004–2013 Hutnictwo w Polsce, niestety, już uczestniczy w tym procesie. W ten sposób doszło i dalej dochodzić będzie do zwolnień wyspecjalizowanej kadry pracowniczej, kumulując problemy bezrobocia oraz negatywnie odbijając się na innych gałęziach przemysłu np. wydobywczym. Przed rozpoczęciem procesu restrukturyzacji w krajowym sektorze stalowym zatrudnionych było około 130 tys. osób. W momencie przystąpienia do UE liczba pracowników w hutach zmniejszyła się o około 100 tys., co było efektem zamykania nadmiernych i nierentownych zdolności produkcyjnych oraz koniecznością podniesienia produktywności, aby móc konkurować z hutnictwem europejskim. W ostatniej dekadzie mieliśmy jednak do czynienia z dalszą redukcją zatrudnienia, które obecnie kształtuje się na poziomie około 20 tys. osób.

Czytaj więcej: Prywatyzacja Polskiego Hutnictwa początkiem upadłości branży hutniczej

fundacjasolidarności

sprawdzam